Verhalen

Verhalen van Hemelwieg

en ervaringen anderen

Vanuit de moederschoot

Een zachte Hemelwieg

Je kan mij een opdracht gevenWil je niet zelf maken wat er in je hoofd ontstaat, dan kun je mij dit met een gerust hart vertellen. En ga ik aan de hand daarvan voor jou maken wat ik erbij zie en voel. En dat kan van alles zijn, ook al is het iets kleins wat er wordt gevraagd.


Het is fijn als je een formulier invult met je vraag. Ik bel je dan voor een telefonisch gesprek,  waar we elkaar beter leren kennen. Als er vertrouwen is ontstaan luister ik naar jouw verhaal, en samen komen we tot ideeën waar jij je goed bij voelt. En zal ik het ontwerp voor je gaan uitwerken.


Denk aan een hemelwieg, hemelwade, waxinelichtjes, kistknoppen, een gevilt verhaal, hart, ster, notitieboekje, vlinder.......

Reactie Christina

Moeder van 3 kindjes 

gestorven in de baarmoeder


Hallo allemaal, na lang zoeken hebben wij hemelwieg gevonden om onze 3 kindertjes op een mooie manier een plaatsje te geven. Wij kwamen in contact met Nathalie, ook wij hadden onverwerkt verlies.


Onze 3 kleintjes zijn 30 jaar geleden gestorven in de baarmoeder. Nooit over gesproken, altijd maar door gegaan met ons leven, nooit de tijd genomen om dit vreselijke verlies een plaatsje te geven.


Je kan dus heel lang doorgaan met gevoelens weg stoppen, maar ééns wordt het getriggerd om in alle hevigheid op te duiken. Dat gebeurde dus bij ons. NU moesten we er iets mee doen,maar hóe??


Gezocht op internet, uitvaartcentra gemaild, maar er was echt niets te vinden wat ons kon helpen, met dit een plek te geven.

hart gemaakt voor 3 overleden babys in de baarmoeder

Íemand raadde ons hemelwieg aan en zo kwamen we in contact met Nathalie. Gemaild, gebeld en zo ontwierp zij een totaal biologisch afbreekbaar hartje. Dat is ons plan ...om dit hartje...op 17 mei 2020 achter te laten in een stomend riviertje, een plekje waar wij rust vonden. Het hartje is precies geworden wat wij in gedachten hadden. Zo mooi.


Nathalie is het hartje zelf komen brengen omdat de ptt , door haar 1e gemaakte hartje, kwijt was geraakt .
In een mooi kistje, in de aardse kleuren ,die wij hebben aangegeven. Nu kunnen wij onze 3 zo gewenste kindjes, symbolisch, terug geven aan het water. Nathalie bedankt.


JUNI 2020


Eindelijk hebben wij het herdenkings hartje , wat Nathalie voor onze kindertjes gemaakt heeft, kunnen wegbrengen naar de voor ons 'speciale plek'. Na 30 jaar, hebben we onze zo gewenste 'maar nooit voldragen kindertjes' een plekje kunnen geven.


Door de corona, niet op de plek , die wij eerst in onze gedachten hadden, maar een andere, hele mooie plek, waar rust en ruimte is , waar de wind ruist en het riviertje het meeneemt. Een plek , waar wij , toch heen kunnen , maar niet veranderd, een plek waar wij het volledig afbreekbaar herdenkings hartje terug hebben gegeven aan de natuur, het water van een kleine rivier. Eindelijk heeft ons verdriet, wat bleef knagen , een plek gekregen. Over is, het mooie herdenkings engeltje, wat bij de foto van onze mooie dochter met haar gezin , staat. Ze horen erbij.


Lieve nathalie, dank je wel voor jou inzet, onze kindertjes zijn thuis

Opdracht die ik mag delen.


Deze ouders zijn 3 kindjes verloren, en het is nu 30 jaar geleden. Ze hebben het altijd weggestopt, en nu komt het in alle hevigheid naar boven. En hebben ze het gevoel er iets mee te willen doen. Loslaten. Het is de bedoeling dat het een hart wordt, dat wat zwaarder is zodat het op de bodem van een riviertje kan blijven liggen en zo afgebroken wordt door de natuur.

{biologisch afbreekbaar} en dat is vilt.


Voor de kindjes 3 crusifixjes erop. Ik ga voor deze mensen aan de slag en vind een steen in de vorm van een hart. Iets wat te groot dacht ik, en leg deze weg in het atelier en vind een nieuwe steen die wat kleiner is. En maak daar vilt omheen en maak het in de natuur pasteltinten zoals was gevraagd. Eenmaal klaar, gaat het hart in een houten doosje op de post. Alles klopt, geen fouten gemaakt. Maar het pakketje komt niet aan. We hebben het beide constant gevolgd. Contact opgenomen met de klantenservice van de ptt. de track en trace code doorgegeven. Er wordt een onderzoek gestart en na 2 weken krijg ik het verlossende antwoord. Het is kwijt. Dat meen je niet, wat een ramp.


Ik neem contact op met de opdrachtgever en vertel het verhaal en dat ik een ander hart ga maken. Ik pak de steen in hart vorm en zeg zal ik deze dan toch maar ga gebruiken. En op dat moment krijg ik kippenvel over mijn hele lichaam. Als ik ermee aan het werk ga, in het atelier hoor ik opeens een hoop gekwetter in de tuin. Ik kijk door het raam, zitten er 3 koolmeesjes me aan te kijken.

Ik laat ze het hart zien en zeg, ik ben ermee bezig hoor. en ze vliegen weg. Nu is het goed denk ik.

Omringd door vlinders laat ik los. Om je nooit los te laten. uit mijn gedachten en hart.
Voor altijd heb ik je lief.

Hemelwieg met vlinders


Zwanger, 15 weken. Alles ging goed, en dan krijg je te horen dat je kindje meervoudig gehandicapt is en moet je beslissen over een leven.

Eigenlijk 2 levens. Dat van je kindje en dat van jezelf.

Niemand mag daar over oordelen, wat je ook beslist. Want hoe moeilijk is het om te kiezen voor een leven met een kind dat niets kan, en hoe moet je leven met de gedachte dat je de beslissing neemt om de zwangerschap af te breken. Wat je ook kiest, je kiest met liefde.

En omdat je zo naar dit kindje hebt verlangd wil je ook het afscheid goed doen, liefdevol en met alle aandacht die dit kindje verdiend. Een zachte Hemelwieg is waar de keuze op valt, met vlinders en een kleine wade. Met een waterwiegje voor de watermethode,die precies in de hemelwieg past. zodat je je kindje langer bij je kan houden. Je mooie foto's kan maken, en goed begint met het rouw- proces. Neem de tijd, er staat geen tijd voor.

Je wilt het goed doen. En dat doe je ook. Liefdevol met familie en vrienden die er zijn om je te steunen.

EEN WORKSHOP ALS

Een streling van de ziel

Ik kwam binnen zonder beeld en zonder woorden. En daarin was ik niet alleen. De vier deelnemers van de workshop “Vertel je verhaal in vilt” vielen in hetzelfde warme bad van zachte stof, mooie materialen, open gesprekken en heldere uitleg.
Nathalie (Vilting Fingers en Hemelwieg) en Patricia Sandifort (Hemeldoos) lieten ons met al onze zintuigen ervaren hoe het is om het thema ‘verlies’ te verwerken in kleuren en patronen. Plukken zachte merinowol tussen je vingers. Zijde om er glans aan te geven en lapjes stof om patronen toe te voegen. Stralen helder water om de stoffen en kleuren in elkaar over te laten lopen. Met je handen de stoffen rollen en kloppen om er een stevig geheel van te maken.
Het uitpakken van de Hemeldoos was al een cadeautje. Ik had voor de gele gekozen, mijn lievelingskleur. De kleur van licht en liefde. Het houten kistje met uitneembare zijden, is een wereldje op zich. Er zit een lichtje bij. Het enige wat je nog hoeft te doen, is je verhaal erin stoppen. Of je herinneringen, je verdriet, je dankbaarheid, je vragen en je antwoorden.
En dat deden we. Stil en uitbundig, met tranen in onze ogen en een schaterlach.

Het resultaat was verbluffend. Kleurrijk en kunstzinnig. Maar de weg ernaartoe was eigenlijk het allermooiste. Mijmeren over een groot verlies en daar kleur en vorm aan geven is een zielenreis met een prachtige bestemming: heb je daar ineens een doos vol kleur en herinnering om mee naar huis te nemen.

Een workshop waarin je in een dag een mooi plekje maakt en je verhaal vertelt met niets anders dan je zintuigen en je fantasie. Een plekje om foto’s in te bewaren of een briefje in te stoppen.
Een aanrader voor jonge kinderen die eenn lief familielid zijn verloren. Voor vaders en moeders die geen plek hebben voor hun doodgeboren kindje. Voor iedereen die een kaarsje aan wil steken in een huisje vol herinnering.
Dit beeldverslag maakte ik ter herinnering en inspiratie. Ik wens mensen die geliefden zijn verloren een zelfgemaakt viltverhaal in een Hemeldoos toe!
recensie geschreven door Marian Schutte

Een hemelwieg van oma

Want ze werd nog geen oma

Roze witte hemelwieg met sluitkoord en bloem

Hoe bijzonder kunnen een vader en moeder zijn?


Stel je eens voor dat jij de vader of de moeder bent. En je wordt gebeld door je dochter, die je verteld dat het hartje niet meer klopt. Je wist nog niet eens dat je opa of oma zou worden.


Wat gaat er dan door je heen. Hoe kun je er voor haar zijn, en hoe ga je dit zelf verwerken. Je kind verliest haar kind. Kun je er over praten en wat kun je dan zeggen. Troostende woorden en luisteren. En hopen dat je niet iets kwetsends zegt. Het is al moeilijk genoeg.


De moeder heeft het kaartje van Hemelwieg ergens gezien en is in het atelier komen kijken. Ik had een aantal wiegjes klaar staan en het oog viel gelijk op 1. En ze bedacht dat ze deze ging meenemen om aan haar dochter te geven. Zodat ze op een goede manier afscheid kan nemen.


Mooi als ouders op deze manier hun kind willen helpen met de verwerking van het afscheid van een GROOT wonder.

Na het telefoongesprek

moest ik een traantje laten

hemelwieg met watermethode, voor kindjes die zijn overleden tijdens de zwangerschap. opbaren in water

De telefoon ging, een aanstaande vader vertelde dat het niet goed gaat met de zwangerschap van zijn vrouw. Hij maakt een afspraak met mij om samen met zijn vrouw een Hemelwieg te komen uitzoeken. Na ons telefoongesprek moet ik een traantje laten. Het komt dichtbij. Maar het is ook niet goed, als het je niets doet. Ik kan dit.


Als ik ze aan zie komen lopen gaan mijn gedachten terug in de tijd. Ik zie onszelf aan komen lopen. Wij waren toen ook zo jong. Wat een verdriet hebben deze mensen. Ze is nog zwanger van hun eerste kindje, dit kindje gaat geboren worden in het ziekenhuis en ze willen graag een Hemelwieg om het kindje in mee naar huis te nemen.


Ze komen binnen en leg uit dat in het atelier ook leuke activiteiten zijn en er niet alleen Hemelwiegjes staan. Dat ik deze heb klaar gezet en dat ze gelijk worden geconfronteerd. Dit zodat ze daarop voorbereid zijn. Bij binnenkomst in het atelier valt haar oog gelijk op 1 en is de keuze snel gemaakt. Er zit ook een waxinelichtje bij om thuis neer te zetten als aandenken.

De watermethode weten ze niet, ik geef het waterwiegje mee er zit ook een dekseltje bij om het af te sluiten voor vervoer. Dan kunnen ze later beslissen of ze er gebruik van maken. Met een knuffel verlaten ze mijn atelier. Ze zijn blij met hun Hemelwieg en dat ze op een warme en zachte manier afscheid van hun kindje kunnen nemen. Voelt gek blij zijn en heel verdrietig te gelijk.

hemelwieg met watermethode, voor kindjes die zijn overleden tijdens de zwangerschap. opbaren in waterafscheidsprijs 2017

van Yarden.Ik ben enorm trots op wat Hemelwieg heeft bereikt. Fijn dat het in de kranten  heeft gestaan en op de lokale zender van Harderwijk te zien is geweest. Er is veelvuldig gestemd en ik heb enorm veel positieve reacties gekregen. Hemelwieg heeft de 8ste plaats behaald van de 130 inzendingen. De watermethode van Ilona Tiemens van Putten heeft de Juryprijs gewonnen. Ook dat is goed nieuws voor mijn afscheidswiegje en de erkenning voor de watermethode.


Iedereen Hartelijk bedankt voor jullie stem

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accepteren